Jedenje krumpira povisuje rizik od dijabetesa tip 2

Datum objave: 04. 07. 2006.

Konzumacija krumpira povisuje rizik od dijabetesa tip 2, što su rezultati prospektivne studije objavljene u American Journal of Clinical Nutrition ..
Uloga krumpira je kontraverzna. Krumpiri imaju visoki glikemični indeks i hipotetizira se kako povisuju inzulinsku rezistenciju i rizik od dijabetesa tip 2.
Istraživači su proveli prospektivnu studiju na 84 555 žena, u dobi od 34 do 59 godina, bez prethodne anamneze kronične bolesti, a bile su uključene u Nurses' Health Study. Žene su ispunile validirani upitnik (food frequency questionnaire - FFQ) na početku studije i bile su praćene 20 godina s ponavljanim dijetarnim procjenama.
Tijekom te studije, 4 496 sudionica dobilo je dijagnozu dijabetesa tip 2. Nakon prilagodbe za dob i dijetarne te ne-dijetarne faktore, konzumacija krumpira, kao i prženih krumpirića, pozitivno je bila vezana s rizikom od dijabetesa tip 2.
Kod pretilih i sesilnih žena, povezanost između konzumacije krumpira i rizika od dijabetesa tip 2 bila je izraženija.
Podaci ove studije ukazuju na to kako je potrebno limitirati konzumaciju krumpira kako bi se reducirao rizik od dijabetesa tipa 2 te se itsi mora zamijeniti niskoglikemičnom hranom, hranom s visokim sadržajem vlakana i cjelovitim zrnjem. [url="#"]
PLIVAMed.net
[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari