Vitaminoteka

Datum objave: 29. 08. 2006.

Jedan med nije bolji od drugoga, barem što se sadržaja glukoze tiče, tvrde znanstvenici s Sveučilišta San Diego State koji su željeli ispitati točnost tvrdnje da neki medovi imaju bolji glikemijski indeks od drugih.

Glikemijski indeks je mjera utjecaja neke namirnice na porast glukoze u krvi. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom nije poželjna na jelovniku dijabetičara ili osobe koja želi smršaviti.

Američki istraživači analizirali su 4 raličite vrste meda, i za razliku od drugih studija, osigurali su da svaki uzorak ispitivanog meda ima jednak sadžaj ugljikohidrata.

Analiza je ukazala na vrlo male razlike u glikemijskom indeksu medova – glikemijski indeks varirao je između 69.13 i 74.14. Sve vrijednosti bile su vrlo blizu vrijednosti šećere čiji glikemijski indeks iznosi 68.

Izvor: Journal of the American Dietetic Association, August 2006; vol 106: pp 1260-1262 .

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: med, Pčelinji proizvodi,

Komentari