Datum objave: 25. 10. 2010.

Iako se ječam u zapadnim zemljama pretežno koristi za prehranu stoke, njegova popularnost sve više raste i kada je u pitanju i prehrana ljudi. Interes za tu zanimljivu žitaricu ponovno je probuđen upravo zahvaljujući njegovom povoljnom djelovanju na zdravlje.

Pregledom 11 studija koje su se bavile proučavanjem utjecaja ječma na zdravlje, kanadski su znanstvenici otkrili kako unos ječma može smanjiti razinu kolesterola u krvi. Aktivna tvar iz ječma koja značajno snižava i ukupni i LDL kolesterol je beta glukan, vrsta topivog prehrambenog vlakna, objavio je časopis European Journal of Clinical Nutrition.

Među žitaricama, po visokom sadržaju beta glukana najviše se ističu zob i ječam s time da čak 11 % ukupnog sastava ječma otpada na beta glukan. Autori studije smatraju kako bi osobama koje pate od povišenog kolesterola bilo mudro uvrstiti ječam u prehranu odnosno beta glukan u svakodnevnoj dozi od 3 do 5 g.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol,

Komentari