Je li štetno začiniti hranu za dojenčad?

Datum objave: 11. 07. 2006.

Predispozicije za sklonost nekim okusima razvijaju se još in utero i tijekom dojenja. Znanstvenici su otkrili da amnionska tekućina i majčino mlijeko preuzmu određene tvari arome iz majčine prehrane i prenose se djetetu.. što znači da je dijete upoznato s brojnim okusima i prije nego po prvi put proba krutu hranu.

Suprotno uvriježenom mišljenju, nije štetno začiniti hranu za dojenčad, međutim, okusne bradavice djeteta su znatno osjetljivije nego u odraslih pa ipak ne treba ići u drugu krajnost i npr. pretjerati s curry-em.

Zapravo je dobro da cijela obitelj jede isto jelo bez potrebe za zasebnim pripremanjem hrane za dojenčad. Na roditeljima je odluka da li će svojoj djeci davati blagu hranu ili onu s više začina i izraženijom teksturom, ali je pritom bitno uvoditi u prehranu uvoditi jednu po jednu novu namirnicu kako bi se mogla otkriti eventualna alergija na hranu, posebno ako je već prisutna u obitelji.

Izvor: Journal of the AMERICAN DIETETIC ASSOCIATION

Pošalji prijatelju na email

Komentari