Datum objave: 15. 08. 2014.

„Pet na dan“ jedna je od poznatijih kampanja kojom se želi potaknuti javnost na dnevni unos od barem pet serviranja voća i povrća. Ranije ove godine u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health objavljeno je istraživanje koje je zaključilo da bi dodatna serviranja voća i povrća mogla pružiti i dodatnu zaštitu, pa su tako autori predložili povećanje preporuke na sedam ili više serviranja. No, najnovija meta-analiza, objavljena u časopisu BMJ, zaključuje kako je pet serviranja voća i povrća dnevno ipak dovoljno.

U meta-analizi bili su okupljeni podaci 16 kohortnih istraživanja s ukupno 833 234 ispitanika među kojima je bilo 56 423 smrtna slučaja. Cilj je bio ispitati utjecaj unosa voća i povrća na stopu smrtnosti.

Nakon usklađivanja podataka kako bi se eventualne greške zbog razlika u kvaliteti istraživanja svele na minimum, primjenom određenih metoda statističke obrade, pojavio se očekivani rezultat – veći unos voća i povrća bio je povezan sa značajno nižom općom stopom smrtnosti, a posebno, sa stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Konkretno, primjećeno je, u prosjeku, 5 %-tno smanjenje rizika od opće smrtnosti te 4 %-tno smanjenje rizika od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za svako dodatno serviranje voća i povrća dnevno. Međutim, pokazalo se da nakon dostizanja dnevnog unosa od pet serviranja, dodatna serviranja voća i povrća više nisu povećavala zaštitni učinak.

Budući da povećanje unosa voća i povrća nije pokazalo značajan učinak na smanjenje rizika od smrtnosti od karcinoma, autori zaključuju kako bi buduća istraživanja trebala detaljnije ispitati utjecaj specifičnih skupina voća i povrća na različite vrste karcinoma. Također, smatraju da bi se u komunikaciji s javnosti o prevenciji karcinoma naglasak trebao staviti na štetan utjecaj pretilosti, tjelesne neaktivnosti, pušenja i neumjerenog unosa alkohola.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari