Datum objave: 16. 08. 2016.

U novoj meta-analizi i sistematskom preglednom radu stručnjaci s poznatog američkog Sveučilišta Tufts pokušali su odgovoriti na često pitanje – je li konzumacija maslaca štetna za zdravlje?

U analizu su uključili rezultate devet istraživanja koja su ukupno obuhvatila preko 636 000 muškaraca i žena. Prosječni unos maslaca kod ispitanika bio je u rasponu od 0,3 do 3,2 porcije dnevno, a jedna porcija bila je definirana kao 14 g (oko 1 žlice) maslaca.

Analiza je pokazala da je unos maslaca imao ili vrlo mali ili statistički neznačajan utjecaj na rizik od opće smrtnosti te smrti zbog kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa.

Dakle, iako osobe koje konzumiraju mnogo maslaca uglavnom imaju lošije prehrambene navike i način života, maslac je pokazao neutralan utjecaj na zdravlje. Stoga bi se moglo zaključiti da unos maslaca sam po sebi nije štetan – ne treba ga demonizirati, ali ni smatrati „putem do dobrog zdravlja“ budući da mnoga ulja, poput onog maslinovog, imaju dokazano povoljno djelovanje.

Pojedina istraživanja uključena u meta-analizu unos maslaca povezala su s mogućim nižim rizikom od dijabetesa. No, s obzirom da u navedenim istraživanjima nije bilo moguće utvrditi uzročno-posljedičnu povezanost, autori su pozvali na daljnja ispitivanja.

Izvor: PLOS ONE

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, masti,

Komentari