Datum objave: 03. 08. 2016.

Poznato je da je visoki unos fenolnih spojeva, koji mahom imaju antioksidativni učinak, povezan s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, astme i nekih vrsta karcinoma. U novom istraživanju ,objavljenom u časopisu Molecular Breeding, zato su identificirani geni brokule odgovorni za nakupljanje spomenutih spojeva u ovom povrću.

U istraživanju su križane dvije uzgojne linije brokule, a dobivenim hibridima je zatim određen udio fenola i antioksidativni potencijal. Usjevi koji su pokazali najbolje rezultate, dalje su poslužili za genetske analize kako bi se odredili geni ključni u proizvodnji fenolnih spojeva.

Tako su istraživači učinili jedan korak bliže uzgoju brokule i srodnog povrća, poput kelja i kupusa, s visokim udjelom antioksidansa.

Iako ovo istraživanje nije dalo konačne odgovore kako tradicionalnim metodama „stvoriti“ super-brokulu, rezultati će odlično poslužiti u ovom procesu, u kojem će također trebati paziti i na to da buduća super-brokula bude zadovoljavajućeg izgleda i okusa te da ima dobar prinos.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pravilna prehrana,

Komentari