Datum objave: 20. 01. 2011.

Britanski stručnjaci za zdravlje djece, kako piše na web stranicama British Medical Journal, drže upitnima trenutne proporuke prema kojima se britanskim majkama savjetuje isključivo dojenje prvih 6 mjeseci djeteta.

Prema njima, ekskluzivno dojenje prvih 6 mjeseci, i ne upoznavanje sa ostalom hranom, možda nije uvijek u skladu sa najboljim interesima djece.

2001. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je globalne preporuke prema kojima bi se djeca trebala isključivo dojiti tijekom prvih 6 mjeseci svojega života. Ove preporuke su se u Velikoj Britaniji počele slijediti tek 2003. a sada stručnjaci za zdravlje djece tvrde da te preporuke, iako imaju smisao u zemljama u razvoju gdje su ograničeni izvori čiste vode i sigurne hrane, možda nisu u najboljem interesu za djecu koja žive u modernom svijetu.

Naime, britanski stručnjaci smatraju da isključivo dojenje prvih 6 mjeseci možda ne osigurava adekvatnu količinu nutrijenata potrebnu djeci te dobe te smatraju da djeca mogu biti izložena povećanom riziku od anemije, celijakije te alergija na hranu.

Također se “boje” da produženo isključivo dojenje može ugroziti upoznavanje sa novim okusima, posebice sa gorkim okusom koji može biti vrlo važan za kasnije prihvaćanje zelenog lisnatog povrća. To za posljedicu može imati razvoj nezdravih prehrambenih navika te pretilosti, smatraju stručnjaci.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari