Maja Biličić

Datum objave: 16. 10. 2017.

Nedavno istraživanje pokazalo je da glad i sitost ovise o očekivanjima i percepciji obroka pojedinca, a ne o količini hrane na tanjuru.

U istraživanju je sudjelovalo 26 osoba. Ispitanicima je na dva različita dana serviran doručak, a znanstvenici su zatim pratili njihovo ponašanje za vrijeme obroka te njihovu glad i sitost.

Tijekom prve prigode znanstvenici su ispitanicima rekli da jedu omlet od dva jaja, dok im je drugi put rečeno da jedu omlet od četiri jaja. Oba puta ispitanicima je zapravo serviran omlet pripremljen od tri jaja.

Rezultati istraživanja pokazali su da su ispitanici postali gladni već nakon 2 sata ako su mislili da su jeli manji doručak. Stoga su tijekom dana imali obilniji ručak i veći unos kalorija od onih koji su mislili da su jeli veliki doručak.

Ispitanicima su znanstvenici tijekom istraživanja uzeli i uzorke krvi te pratili razine hormona grelina – takozvanog „hormona gladi“, a otkrili su da igra veliku ulogu u osjećaju gladi i sitosti ispitanika.

Znanstvenici zaključuju da percepcija ispitanika o obroku prije njegove konzumacije utječe na njihov osjećaj gladi nakon obroka te sveukupan unos kalorija kasnije tijekom dana. Nadaju se da će u budućim istraživanjima otkriti kako utjecati na ovakvo ponašanje bez velikih promjena u svakodnevici. Nadaju se da će otkriti mehanizme po kojima glad djeluje kako bi se mogli više usredotočiti na um, a ne toliko na samo tijelo.

Izvor: Medical News Today
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: glad,

Komentari