Povezanost povećanog unosa fruktoze i epidemije pretilosti već je neko vrijeme predmet rasprave stručnjaka. Budući da je osim povećanja unosa fruktoze, u mnogim razvijenim zemljama zabilježeno i povećanje energetskog unosa, teško je ponuditi konkretan zaključak o ovoj temi. Stoga je u novom istraživanju na životinjama ispitan utjecaj fruktoze u odsutnosti povećanog energetskog unosa.
U istraživanju su tijekom 11 tjedana proučavane dvije skupine miševa. Svi miševi imali su uobičajen energetski unos, s time da je jedna skupina miševa 18 % kalorija unosila fruktozom, a druga glukozom.
Dakle, velik dio energetskog unosa potjecao je iz šećera, a razlika među dvjema skupinama je bila samo u vrsti šećera kojeg su dobivale. Udio šećera bio je prilagođen tako da odgovara unosu muških adolescenata u SAD-u, koji predstavljaju jedne od najvećih konzumenata fruktoze.
Rezultati su pokazali da su miševi koji su unosili fruktozu, u usporedbi s onima kojima je davana glukoza, znatno povećali tjelesnu masu te masu jetre i masnog tkiva. Zanimljivo, kod ovih miševa primijećeno je i značajno smanjenje tjelesne aktivnosti, a procjenjuje se da je upravo to smanjenje moglo doprinijeti većini nakupljene mase.
Izvor: Scientific Reports