Datum objave: 17. 02. 2015.

Prema novom radu američkih stručnjaka, trenutni visoki unos dodanih šećera, posebice fruktoze iz glukozno-fruktoznih sirupa i stolnog šećera, glavni je krivac za epidemiju dijabetesa tipa 2 primijećenu u mnogim zemljama.

U radu su sažeta saznanja brojnih istraživanja na ljudima i životinjama koja su pokazala da pretjerana konzumacija fruktoze može dovesti do inzulinske rezistencije te drugih metaboličkih promjena povezanih s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Ostali šećeri koji ne sadrže fruktozu, poput glukoze i laktoze, pokazali su se manje štetnim.

Primjerice, u nekoliko kliničkih studija primijećeno je da zamjena određenog udjela glukoze i škroba iz prehrane s fruktozom, dovodi do povećanja razine inzulina i glukoze u krvi na tašte.

Budući da brojne zdravstvene institucije nisu usuglašene po pitanju preporučenog unosa dodanih šećera, autori predlažu da se usvoje nove preporuke koje je predložila Svjetska zdravstvena organizacija prema kojima unos šećera ne bi trebao prelaziti 5 % ukupnog dnevnog energetskog unosa. Ovo se za prosječnu ženu i muškarca može prevesti kao ne više od 6 žličica (24 g), odnosno, 9 žličica (36 g) dodanih šećera dnevno.

Fruktoza unesena voćem se ne smatra štetnom. Štoviše, adekvatan unos voća ima zaštitni učinak.

Izvor: Mayo Clinic Proceedings

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fruktoza,

Komentari