Datum objave: 20. 09. 2011.

Otkriveni su novi potencijalni pozitivni učinci javorovog sirupa na zdravlje jetre, objavljeno je u časopisu Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry.

Naime, istraživanje o utjecaju javorovog sirupa na zdravlje jetre provedeno je na štakorima, koji su nakon 11 dana dobivanja čistog javorovog sirupa imali značajno niže razine jetrenih enzima (AST, LDH i ALT) u krvi, standardnih pokazatelja jetrene funkcije.

Bolesti jetre, koje nisu povezane s konzumacijom alkohola, u prosjeku pogađaju oko 25% ljudi u SAD-u. Obično se javljau kod pretlih osoba srednjih godina, s abnormalnim razinama masnoća u krvi te dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom, odnosno stanjima koja se zajednički zovu metabolički sindrom.

Važno je prepoznati čimbenike rizika koji oštećuju funkciju jetre, a to su čimbenici vezani uz način života – krive prehrambene navike, stres, manjak tjelesne aktivnosti, izloženost onečišćenjima okoliša, što dovodi do stvaranja slobodnih radikala, koji oštećuju tkiva.

Stoga su ohrabrujući novoobjavljeni dokazi o učincima javorovog sirupa, bogatog polifenolnim antioksidansima te vitaminima i mineralima, na očuvanje zdrave jetre.

Pošalji prijatelju na email

Komentari