Datum objave: 28. 04. 2016.

Znanstvenici na Sveučilištu u Montrealu željeli su istražiti utjecaj prirodnih proizvoda na neurodegenerative bolesti. Na životinjskom modelu otkrili su da prirodni šećer u javorovom sirupu sprječava pojavu amiotrofične lateralne skleroze (ALS), rijetke neuromišićne bolesti koja uzrokuje paralizu, a u konačnici i smrt.

Kao životinjske modele koristili su sićušne crve veličine 1 mm koji su bili genetički izmijenjeni na način da obole od ALS-a i nakon dva tjedna života postanu potpuno paralizirani. Znanstvenici su crve hranili javorovim sirupom u različitim dozama. Nakon 12 dana uočili su da su crvi pokretni, čak i oni koji su bili paralizirani. Za crve koji su hranjeni većim dozama javorovog sirupa bilo je manje vjerojatno da će biti paralizirani.

Kako su znanstvenici uspjeli objasniti ovaj neobični učinak javorovog sirupa? Živčani sustav voli šećer kao hranu. Bolesni neuroni zahtjevaju više energijeod zdravih neurona. Javorov sirup bogat je polifenolima, moćnim antioksidansima. Neke vrste polifenola imaju ulogu u zaštiti živčanog sustava. Čisti javorov sirup ne sadrži jako velike koncentracije tih vrsta polifenola pa su znanstvenici zaključili da je kombinacija šećera i polifenola ta koja je vjerojatno sprječava pojavu bolesti kod crva.

Međutim, nemojte ova saznanja shvatiti kao dozvolu za prejedanje javorovim sirupom misleći da će vas zaštititi od bolesti! Crvi su sićušna bića koja žive samo tri tjedna i time su „pošteđeni“ od dugoročnog štetnog djelovanja šećera. Istraživanje na crvima imalo je samo obrazovnu svrhu i pomoglo je znanstvenicima da u idućim istraživanjima koja će provoditi otkriju lijek protiv ove teške bolesti.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak,

Komentari