Antonia Vlašić

Datum objave: 13. 10. 2021.

Zamjena nitrita ekstraktom japanskog dvornika u procesiranom crvenom mesu može smanjiti rizik od nastanka karcinoma.

Meso i proizvodi od mesa sadrže esencijalne nutrijente koji mogu smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. S druge strane, pretjerana konzumacija crvenog mesa, posebno procesiranog crvenog mesa, povezana je s razvojem karcinoma, a pogotovo karcinoma debelog crijeva.

Prema Svjetskom fondu za istraživanje karcinoma (engl. World Cancer Research Fund ) postoje čvrsti dokazi koji povezuju konzumaciju crvenog mesa i razvoja karcinoma, također Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (engl. International Agency for Research on Cancer, IARC ) klasificira procesirano crveno meso kao karcinogeno za čovjeka.

Crveno meso sadrži N – nitrozo spojeve (engl. NOC), a procesirano crveno meso sadrži prehrambeni aditiv natrijev nitrit (E250) koji se dodaje prilikom proizvodnje s ciljem smanjenja rasta patogenih bakterija, prevencije užeglosti i pojačavanja karakteristične crvene boje suhomesnatih proizvoda. S obzirom da su ovi spojevi odgovorni za razvoj karcinoma te kao takvi predstavljaju problem u proizvodnji procesiranog mesa, cilj ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj zamjene prehrambenog aditiva E250 ekstraktom biljke japanski dvornik. Naime, japanski dvornik je potencijalna zamjena za nitrite u suhomesnatim proizvodima kao što su slanina i kobasica.

Istraživanje je provedeno u Nizozemskoj u sklopu projekta PHYTOM kojeg je sufinancirala Europska unija. Sudjelovala su 63 ispitanika koja su konzumirala procesirano meso sa standardnom ili smanjenom količinom nitrita. U objema grupama procesirano meso je sadržavalo prirodne antioksidanse te bioaktivne molekule iz ekstrakata japanskog dvornika. Ispitanicima se mjerila količina jednog N –nitrozo spoja (engl. ATNC ) u uzorku stolice koji je služio kao marker za unutrašnje stvaranje N – nitrozo spojeva (engl. NOC ).

Rezultati istraživanja pokazali su značajno smanjenje ATNC spoja u uzorku stolice kod skupine ispitanika koja je konzumirala procesirano meso sa smanjenom količinom nitrita.

Prirodni aditivi smanjuju stvaranje karcinogenih spojeva u organizmu te imaju zaštitni učinak neovisno o prisutnosti nitrita u mesu. Stoga bi se prirodni aditivi mogli koristiti za smanjenje štetnih učinaka nitrita i onda kada ih nije moguće izbjeći u proizvodnji.

Izvor: Molecular Nutrition & Food Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari