Jaja: prijatelj ili neprijatelj?

Datum objave: 17. 03. 2006.

Prije dvadesetak godina struka je odlučila kako je kolesterol iz jaja odgovoran za „začepljenje“ arterija i jaja su dospjela na „crnu listu“..
Budući da je osnovni pokretač znanosti znatiželja, ipak se pojavila skupina znanstvenika s Harvard School of Public Health koja je odlučila provesti studiju na 117,000 medicinskih sestara koja je trajala punih 14 godina. Rezultati studije pokazali su da nema razlike u riziku od bolesti srca u ispitanica koje su jele prosječno jedno jaje tjedno i ispitanica koje su jele više od jednog jaja dnevno.
Druga studija, objavljena u Journal of the American College of Nutrition ukazala je da su jaja namirnica koja utažuje glad gojaznih osoba učinkovitije od pekarskih proizvoda (u jednakom kalorijskom unosu). Stoga su zaključili da su jaja pogodna dijetna hrana!

Odavno je poznata činjenica da su jaja nutritivno vrijedna namirnica, s izuzetnim proteinskim profilom, a u prosjeku sadrže tek 70 kcal po komadu. I uopće ne sadrže mnogo masti!
Stav American Heart Association je da je jedno jaje dnevno prihvatljivo, ali pritom treba paziti na ukupan dnevni unos kolesterola iz različitih izvora. Korisna je informacija i to da bjelanjak uopće ne sadrži kolesterol.

Pošalji prijatelju na email

Komentari