Jaja obogaćena luteinom i zdravlje očiju

Datum objave: 09. 09. 2004.

Znanstvenici vjeruju da lutein, fitokemikalija porijeklom iz zelenog povrća, poput špinata, kelja i brokule, može pomoći u prevenciji oštećenja vida.. Smatra se da lutein štiti od katarakte i makularne degeneracije izazvane starenjem, stanja koja uzrokuju zamagljen vid. Znanstvenici sa Tuts University nedavno su otkrili da jaja obogaćena luteinom, koja se dobivaju od kokoši hranjenih mješavinom s visokim udjelom luteina, mogu biti odličan izvor luteina za čovjeka.

Količina luteina koja se apsorbira u ljudskom tijelu ovisi o prehrambenom izvoru. Znanstvenici su usporedili količine apsorbiranog luteina iz četiri različita izvora. Nakon obroka bogatog luteinom učesnicima je mjerena razina luteina u krvi te su promatrane razlike nakon konzumacije špinata, suplementa luteina, suplementa lutein-estera i jaja obogaćenih luteinom. Svaki obrok sadržavao je slične količine masti, ugljikohidrata i proteina, a razlikovali su se isključivo u izvoru luteina.

Otkriveno je da se najveća količina luteina apsorbira nakon konzumacije jaja obogaćenih luteinom. Povišenje razine luteina u krvi bilo je približno dva puta veće od povišenja koje je uzrokovala konzumacija špinata i tri puta veće nego nakon konzumacije suplemenata.

Izvor: Chung H-Y., Rasmussen, H., Johnson, E., Journal of Nutrition , August 2004. “Lutein bioavailability is higher from lutein-enriched eggs than from supplements and spinach in men.”

Pošalji prijatelju na email

Komentari