Vitaminoteka

Datum objave: 08. 12. 2016.

Prema rezultatima nedavno provedene meta analize, konzumacija jednog jajeta dnevno nije povezana s koronarnom srčanom bolešću.

Istraživanja koja su dio meta analize, provedena su u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Australiji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu u razdoblju od 1982. do 2015. godine, s razdobljima praćenja od 6 do 26 godina.

Jaje je visokovrijedna namirnica bogata proteinima, folatom, jodom, vitaminima D, A, B2 i B12 te luteinom i zeaksantinom. Međutim, konzumacija ove namirnice je zbog sadržaja kolesterola dugi niz godina bila predmetom mnogih rasprava. U radu objavljenom u časopisu Journal of the American College of Nutrition uspoređen je unos jednog jajeta dnevno s unosom manje od dva jaja tjedno.

Istraživački tim s Instituta EpidStat u Michiganu nije pronašao povezanost srčane bolesti i konzumacije jaja te je uočio 12% manji rizik od fatalnog, ishemijskog i hemoragijskog moždanog udara.

Rezultati ovog istraživanja potvrđuju rezultate prethodnih istraživanja, prema kojima jaja mogu biti dio zdrave prehrane bez povećanja rizika od srčane bolesti u zdravih pojedinaca. Činjenica da jaja mogu smanjiti rizik od moždanog udara je zanimljiva, međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potpuno razjasnila spomenuta povezanost.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jaja, moždani udar, Neurološke bolesti,

Komentari