Prema rezultatima nedavno provedene meta analize, konzumacija jednog jajeta dnevno nije povezana s koronarnom srčanom bolešću.
Istraživanja koja su dio meta analize, provedena su u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Australiji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu u razdoblju od 1982. do 2015. godine, s razdobljima praćenja od 6 do 26 godina.
Jaje je visokovrijedna namirnica bogata proteinima, folatom, jodom, vitaminima D, A, B2 i B12 te luteinom i zeaksantinom. Međutim, konzumacija ove namirnice je zbog sadržaja kolesterola dugi niz godina bila predmetom mnogih rasprava. U radu objavljenom u časopisu Journal of the American College of Nutrition uspoređen je unos jednog jajeta dnevno s unosom manje od dva jaja tjedno.
Istraživački tim s Instituta EpidStat u Michiganu nije pronašao povezanost srčane bolesti i konzumacije jaja te je uočio 12% manji rizik od fatalnog, ishemijskog i hemoragijskog moždanog udara.
Rezultati ovog istraživanja potvrđuju rezultate prethodnih istraživanja, prema kojima jaja mogu biti dio zdrave prehrane bez povećanja rizika od srčane bolesti u zdravih pojedinaca. Činjenica da jaja mogu smanjiti rizik od moždanog udara je zanimljiva, međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potpuno razjasnila spomenuta povezanost.