Datum objave: 04. 02. 2009.

Svakodnevna konzumacija jaja je povezana s većim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2, sugerira studija znanstvenika s Harvarda.

Prateći 57000 odraslih osoba istraživači su utvrdili da je svakodnevna konzumacija najmanje jednog jajeta povezana s 58 do 77% većim izgledima za obolijevanje od dijabetesa tipa 2, objavio je stručni časopis Diabetes Care.

Studija nije pokazala na koji način bi jaja mogla biti povezana s dijabetesom, no znanstvenici vjeruju kako ključnu ulogu ima kolesterol, poznati faktor rizika za šećernu bolest.

Istraživači napominju kako jaja sadrže važne hranjive tvari - proteine, vitamine, minerale te tzv. dobre nezasićene masnoće, pa je važno njihovu konzumaciju ograničiti - ne i potpuno izbjegavati.

Prema riječima znanstvenika, za smanjenje rizika obolijevanja od dijabetesa tipa 2 je najvažnije održavanje zdrave tjelesne mase, pridržavanje uravnoteženog režima prehrane te dovoljna količina tjelesne aktivnosti.

PLIVAzdravlje

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari