Datum objave: 03. 11. 2011.

Jedenjem jagoda možemo smanjiti štetne posljedice alkohola na sluznicu želuca, objavljeno je u časopisu Plos One.

Istraživanje je provedeno na štakorima kojima je davan etanol. Dokazano je da je štetni učinak etanola na želučanu sluznicu bio manji kod štakora koji su prije dobivanja alkohola jeli jagode.

Protektivni učinak jagoda temelji se na činjenici da jagode aktiviraju antioksidativne mehanizme obrane i enzime našeg tijela.

Zaključci ove studije sugeriraju da konzumiranje jagoda ima pozitivni učinak na prevenciju bolesti želuca koje su povezane sa stvaranjem slobodnih radikala. Ovo bi voće također moglo usporiti i stvaranje želučanih vrijedova te gastritisa u ljudi. Gastritis je upala sluznice želuca povezana s konzumacijom alkohola, virusnim infekcijama te nekim lijekovima, poput acetilsalicilne kiseline.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari