Datum objave: 24. 06. 2011.

Zadnjih sedam godina skupina koja brine o zdravstvenoj sigurnosti potrošača, pod nazivom Environmental Working Group, redovito objavljuje popis 12 namirnica u kojima je pronađeno najviše ostataka pesticida. Ove godine popis je ispao pomalo ironičan, budući da ga predvodi namirnica koja je sinonim zdravlja od kad pamtimo, izvještava portal Gastro.hr.

Objavljenom izvještaju prethodila je analiza 53 vrste voća i povrća nakon pranja i guljenja. Kako je navedeno na portalu EWG, ocjenjivanje se vršilo u 6 kategorija: postotak uzoraka sa nađenim pesticidima, postotak uzoraka sa dvije ili više vrsta pesticida, prosječan broj pesticida u pojedinom uzorku, najveći broj pesticida u pojedinom uzorku, prosječna količina pronađenih pesticida i ukupan broj pronađenih pesticida u voću i povrću.

Ove godine jabuke su sa 98 % uzoraka, u kojima su pronađeni pesticidi, svrgnule celer s prvog mjesta. Jedna od pretpostavki je da su jabuke tretirane pesticidima i fungicidima nakon berbe, kako bi se omogućilo dulje skladištenje, komentirala je analitičarka Sonya Lunder koja je sudjelovala u analizi uzoraka. Iza jabuka, namirnice sa najvećim sadržajem pesticida su celer, jagode, breskve, špinat, nektarine, grožđe, slatka paprika, krumpir, borovnice, zelena salata i kelj. S druge strane namirnice sa najmanjim udjelom nađenih pesticida uključuju luk, kukuruz, ananas, avokado, šparoge, grašak, mango, patlidžan, dinju, kivi, kupus, lubenicu, batat, grejp i gljive.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gastro,

Komentari