Datum objave: 25. 05. 2007.

Žene koje tijekom trudnoće konzumiraju jabuke i ribu, prema novoj istraživanju, mogu smanjiti rizik oboljevanja od alergija i astme svoje djece.

Istraživanje nije potvrdilo zaštitno djelovanje drugih naminica protiv alergija i astme, uključujući povrće, voćne sokovi, citrusno voće, integralne žitarice, niskomasne namaze.

Istraživanje je ulkjučivalo preko 1200 trudnica koje su tijekom trudnoće ispunile upitnik o vlastitim prehrambenim navikama. Kada su njihova djeca imala 5 godina, majke su ispunile upitnik o prehrambenim navikama svoje djece. Također, djeca su podvrgnuta testu na alergije i funkcioniranju pluća.

Autori istraživanja navode da su antioksidansi flavanoidi iz jabuka te omega-3 masne kiseline iz ribe vjerojatno zaslužni za zaštitno djelovanje ove hrane protiv alergija i astme. Također, dodaju da je moguće da su prehrambene navike majke tijekom trudnoće bitnije za zdravlje djetetova dišnog sustava do pete godine starosti od prehrambenih navika samog djeteta.

Izvor:[url="http://www.foodconsumer.org"] Foodconsumer.org[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija,

Komentari