Maja Biličić

Datum objave: 05. 02. 2018.

U novom istraživanju otkriveno je da je smanjenje funkcije pluća bivših pušača usporeno ukoliko je njihova prehrana bogata rajčicama i voćem, osobito jabukama.

U istraživanju je sudjelovalo 650 odraslih osoba. Znanstvenici su sudionike ispitali o njihovoj prehrani putem upitnika te su proučili funkciju njihovih pluća uz pomoć spirometrije. U istraživanje su uključeni i čimbenici poput dobi, spola, visine, indeksa tjelesne mase, socioekonomskog statusa, tjelesne aktivnosti i unosa energije. Isto je istraživanje ponovljeno 10 godina kasnije.

Podaci dobiveni nakon 10 godina pokazali su sporije smanjenje funkcije pluća kod bivših pušača koji su konzumirali više od 2 do 3 porcije svježeg voća i povrća dnevno, u usporedbi s ostalim ispitanicima, što upućuje da spomenute namirnice sadrže hranjive tvari koje pomažu smanjiti štetu izazvanu pušenjem.

Niska funkcija pluća povezana je s većim rizikom od bolesti kao što su kronična opstruktivna plućna bolest, bolesti srca i karcinom pluća, a zaštitni učinak voća i povrća ključan je za usporavanje prirodnog tijeka starenja pluća, čak i kod nepušača. Stoga znanstvenici preporučuju češću i svakodnevnu konzumaciju svježeg voća i povrća kako bi se popravile načinjene štete i održalo zdravlje u starosti.

Izvor: European Respiratory Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pluća, povrće, pušenje, voće,

Komentari