Datum objave: 30. 06. 2015.

Mediteranska prehrana poznata je kao jedan od najzdravijih tipova prehrane. Međutim, u zemljama koje se smatraju kolijevkom mediteranske prehrane, principi ovog poželjnog načina prehrane sve više blijede. Prema novom izvješću UN-a, čak i zemlje južnog Mediterana, poput Egipta, Libanona, Maroka i Turske, prolaze kroz veće promjene u pogledu prehrane.

Za mediteranski način prehrane karakteristično je obilje hrane biljnog podrijetla, no na Mediteranu sada sve veću pozornost dobivaju crveno meso i mliječni proizvodi. Nadalje, za tradicionalnu prehranu s ovog područja bila je karakteristična velika zastupljenost lokalno proizvedene hrane, no i ovo sve više jenjava – velik dio hrane se proizvodi izvan regije i samo 10 % tradicionalnih kultura je i dalje opstalo.

Smatra se da su glavni „krivci“ razvoj turizma i urbanizacija, ali i nedostatak prirodnih resursa te blijeđenje tradicionalnih vrijednosti.

Promjene na jelovnicima dovele su do toga da se sve više stanovnika Mediterana počinje boriti s pretilosti i bolestima povezanim s nepravilnom prehranom. Stoga se mnogi stručnjaci slažu da je jako bitno izgraditi i poduprijeti sustav koji će pomoći tradicionalnoj mediteranskoj prehrani da ponovno „stane na svoje noge.“

Izvor: Food and Agriculture Organization of the United Nations

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari