Magdalena Klepo

Datum objave: 05. 02. 2024.

Predijabetes se definira kao stanje u kojem su razine glukoze u krvi više od normalnih vrijednosti, ali nedovoljno visoke da bi zadovoljile dijagnostičke kriterije za dijabetes. Ukoliko se simptomi predijabetesa ne uoče na vrijeme te pravodobno ne liječe, kod oboljelih postoji povećan rizik razvoja šećerne bolesti, kao i daljnjih zdravstvenih komplikacija, poput kronične bolesti bubrega, akutnog koronarnog sindroma te moždanog udara.

Poznato je da promjene životnih navika koje uključuju povećanu tjelesnu aktivnost, pravilnu prehranu te regulaciju tjelesne mase mogu odgoditi razvoj šećerne bolesti, kontroliranjem razine glukoze u krvi te smanjenjem rizika razvoja daljnjih komplikacija.

Bioaktivni spojevi, poznati kao flavonoidi, koji se prvenstveno nalaze u hrani biljnog podrijetla, poput voća i povrća, sve se više povezuju s nizom zdravstvenih prednosti. Među flavonoidima, skupinu izoflavona koja uključuje spojeve daidzein, genistein i glicitein možemo pronaći u mahunarkama, soji te proizvodima od soje. Iako su u prethodnim istraživanjima na životinjama uočeni pozitivni učinci izoflavona na razinu glukoze u krvi, trenutno postoji mala količina epidemioloških istraživanja i kliničkih ispitivanja koja bi potvrdila spomenute zaključke. Stoga je nedavno provedena studija za cilj imala istražiti povezanost između flavonoida, posebno izoflavona i rizika razvoja preddijabetesa.

U studiji su korišteni podaci 19 021 ispitanika, prosječne dobi 32 godine, dobiveni iz baze podataka NHANES (engl. National Health and Nutrition Examination Survey) tijekom 2007.-2010. i 2017.-2018. godine.

Istraživači su izvijestili o značajnoj obrnutoj povezanosti između unosa gliciteina, genisteina, daidzeina i ukupnih izoflavona te rizika razvoja predijabetesa. Također je uočena obrnuta povezanost između koncentracija daidzeina i genisteina u urinu i rizika od predijabetesa.

Istraživači predlažu nekoliko mehanizama kojima objašnjavaju preventivni učinak izoflavona. Naime, konzumacija soje i proizvoda od soje povezana je s očuvanjem β-stanica gušterače koje su odgovorne za pravilno lučenje inzulina. Nadalje, spojevi daidzein i genistein pokazali su inhibitorne učinke na aktivnost enzima α-glukozidaze, uz povećano izlučivanje inzulina in vitro i in vivo, aktivaciju jetrene glukokinaze, supresiju sinteze glukoneogenih enzima i inhibiciju unosa glukoze u stanice adipocita.

Na temelju rezultata studije, znanstvenici naglašavaju potencijalni učinak izoflavona na smanjenje rizika razvoja predijabetesa. Također ističu da bi se s primjenom izoflavona trebalo započeti ranije u svrhu prevencije i liječenja šećerne bolesti.

Izvor: Frontiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: izoflavoni, predijabetes,

Komentari