Datum objave: 18. 05. 2015.

U novom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, kalifornijski znanstvenici primijetili su da je rizik od karcinoma gušterače znatno viši u zemljama s nižom izloženosti sunčevom svjetlu – bilo zbog geografskog položaja ili vremenskih prilika.

Primijećeno je da stanovnici sunčanih zemalja blizu ekvatora, imaju čak šest puta nižu stopu pojave karcinoma gušterače od stanovnika zemalja udaljenih od ekvatora. Višu pojavnost karcinoma pokazali su i ljudi koji žive na područjima česte pokrivenosti gustim oblacima.

Autori su zaključili da uočena važnost izloženosti dovoljnoj količini sunčevog svjetla sugerira da nedostatak vitamina D može doprinijeti riziku od karcinoma gušterače, što su pokazale i neke epidemiološke studije. Iako se ovaj vitamin može unijeti i hranom, većina ljudi ipak treba dodatni vitamin D koji se proizvodi u organizmu kada je koža izložena sunčevim zrakama.

U istraživanju su korišteni podaci o pojavnosti karcinoma gušterače u 172 zemlje, a kod statističke analize u obzir su uzeti i potencijalni ometajući čimbenici, poput pretilosti te konzumacije alkohola i duhanskog dima, koji mogu doprinijeti povećanju rizika od ove teške maligne bolesti

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, vitamin D,

Komentari