Datum objave: 11. 07. 2012.

Milijuni ljudi diljem svijeta izloženi su arsenu iz kontaminirane vode i hrane.

Novo istraživanje otkriva da osobe koje hranom uzimaju dosta vitamina B12 i životinjskih proteina imaju i niže vrijednosti arsena u organizmu. Ukupni unos masnoća hranom, kao i količina masti životinjskog porijekla, biljnog porijekla i zasićenih masnoća – sve je povezano s nižim vrijednostima arsena u tijelu. Zanimljivo, konzumacija omega-3 masnih kiselina, poput onih iz ribljeg ulja, povezana je s druge strane s povišenim razinama arsena.

Dugotrajna izloženost visokim dozama arsena uzrokuje kožne lezije, karcinom i kardiovaskularne bolesti, a može utjecati i na razvoj fetusa. No čak su i niske koncentracije arsena potencijalno opasne.

Arsen ima afinitet odlaganja u keratinu pa je određivanje arsena u kosi ili noktima dobar pokazatelj izloženosti arsenu u prethodnim mjesecima ili godinama.

Izvor: Nutrition Journal

Pošalji prijatelju na email

Komentari