Izbjegnite rizik od refluksa

Datum objave: 05. 01. 2006.

Patite li od refluksnog ezofagitisa, upale jednjaka koju uzrokuje kontakt sluznice jednjaka s kiselim želučanim sadržajem, možda činite pogrešku i odlazite na spavanje nedugo nakon večernjeg obroka..
Kraće razdoblje između odlaska u krevet i konzumiranja zadnjeg obroka povezuje se s povećanim rizikom od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). U članku objavljenom u American Journal of Gastroenterology autori preporučuju da osobe s refluksom zadnji večernji obrok konzumiraju barem tri sata prije odlaska na počinak.
U njihovoj studiji, 147 osoba koje su patile od GERB-a i 239 ispitanika koji nisu imali takve simptome popunili su upitnik u kojemu je, između ostalog, trebalo odgovoriti na pitanje koliko vremena prođe između njihova večernjeg obroka i odlaska na spavanje.
Pronađena je korelacija između kraćeg vremenskog razdoblja i povećanog rizika od refluksnog ezofagitisa. Dobrovoljci koji su u krevet odlazili tri sata ili manje nakon večere bili su za 7,45 puta podložniji refluksu od onih koji su na počinak odlazili nakon četiri ili više sati.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Probavne smetnje,

Komentari