Ela Lučić

Datum objave: 29. 10. 2020.

Znanstvenici su utvrdili učestali nedostatak joda u Europi, posebno među trudnicama.

Nedavna istraživanja također povezuju nedovoljan unos joda u majki tijekom trudnoće s poteškoćama u razvoju djeteta, posebno u području govornih vještina. Dojenčad je osjetljiva na nedostatak joda zbog malih zaliha joda u štitnjači, velikih promjena u razini tiroksina i velikih potreba za jodom s obzirom na tjelesnu masu, u usporedbi s drugim dobnim skupinama.

U trudnoći su potrebe za jodom povišene zbog povećane sinteze hormona štitnjače, prijenosa joda kroz placentu i povećanog stupnja glomerularne filtracije, što rezultira povećanim gubicima joda putem mokraće. Potrebe za ovim važnim mineralom također se povećavaju tijekom laktacije jer se jod izlučuje u majčino mlijeko i služi kao ključni izvor joda za dojenčad.

U novoj studiji, znanstvenici su mjerili koncentraciju joda u urinu tijekom trudnoće. Koncentracija joda u urinu mjerena je i kod žena šest tjedana nakon poroda te 6, 12 i 18 mjeseci nakon poroda. Također je procijenjena koncentracija joda u urinu kod djece u dobi od 18 mjeseci jer su tijekom trudnoće prikupljeni podaci o prehrani i dojenju.

Rezultati su pokazali nepovoljan status joda kod trudnica i žena nakon poroda, a koncentracija joda u urinu bila je najniža 6 tjedana nakon poroda te se s vremenom povećavala.

Unos mlijeka i uzimanje dodataka prehrani koji sadrže jod povećali su vjerojatnost postizanja koncentracije joda u urinu veće od 100 μg/L. Iz tog razloga, znanstvenici smatraju kako žene koje isključuju mlijeko i mliječne proizvode iz prehrane i ne uzimaju dodatke prehrani koji sadrže jod mogu biti u opasnosti od nedostatka joda, što može rezultirati povećanim rizikom od nepravilnog rada štitnjače i začeća djece s poteškoćama u razvoju.

Izvor: Maternal & Child Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jod, trudnice, zdravlje žena,

Komentari