Antonia Vlašić

Datum objave: 11. 01. 2022.

Novo istraživanje otkriva kako je sindrom iritabilnog crijeva (IBS, engl. Irritable Bowel Syndrome) složeno stanje na koje utječe veliki broj čimbenika, a ne samo provođenje određenog načina prehrane.

Sindrom iritabilnog crijeva je bolest koja utječe na probavni sustav, a njezini glavni simptomi poput grčeva u trbuhu, nadutosti, proljeva i konstipacije mogu potrajati danima, tjednima te ponekad čak i mjesecima. Poznato je kako 7-10% osoba u cijelom svijetu boluje od IBS-a te da se 1,5 puta češće javlja kod mlađih žena nego kod muškaraca. Postoji veliki broj prehrambenih preporuka za osobe koje boluju od IBS-a, a neke od njih su izbjegavanje preskakanja obroka, brzog žvakanja, te masne, začinjene i prerađene hrane. Također, savjetuje se i provođenje prehrane s niskim udjelom FODMAPA-a, a ona uključuje izbacivanje namirnica koje se teško probavljaju, kao što su pojedine vrste voća, povrća, mlijeko i pšenični proizvodi. Uz to, studija provedena 2015. godine otkrila je kako izbacivanje glutena iz svakodnevne prehrane može poboljšati simptome IBS-a.

Novo istraživanje uključivalo je 110 ispitanika sa sindromom IBS-a koji su morali konzumirati posebno pripremljene pudinge od riže. Nasumično su dobivali tri različite vrste pudinga – jedan je sadržavao velike količine glutena, drugi velike količine ugljikohidrata iz skupine FODMAP-a, dok je treći bio neutralan (placebo) te su svaku vrstu konzumirali tjedan dana.

Rezultati istraživanja pokazali su kako ugljikohidrati iz skupine FODMAPA-a pogoršali simptome IBS-a, dok se za gluten nije utvrdio negativan utjecaj na simptome ispitanika.

Autori provedene studije objašnjavaju kako i psihološki čimbenici imaju veliki utjecaj na IBS, a ne samo provođenje određenog načina prehrane. Osobe koje pate od IBS-a često izbacuju gluten iz svoje prehrane, međutim, hrana koja sadrži gluten (npr. kruh) često ujedno sadrži i ugljikohidrate iz skupine FODMAPA-a. Ova studija pokazala je kako gluten nema utjecaj na simptome IBS-a, tako da bi zapravo FODMAP mogao biti taj koji pogoršava simptome IBS-a, a ne gluten. Iz tog razloga, potrebno je provesti još studija koje odvojeno ispituju utjecaj glutena i FODMAPA-a na IBS. Znanstvenici smatraju kako bi se osobe koje pate od IBS-a prvo trebale posavjetovati sa stručnjacima prije nego što izbace gluten iz svoje prehrane.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fodmap, IBS,

Komentari