Datum objave: 20. 08. 2014.

U novom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Menopause, ispitan je utjecaj prehrane bogate sojom na aterosklerozu – bolest koju karakterizira nakupljanje plaka u arterijama koji uzrokuje njihovo suženje i onemogućuje normalan protok krvi.

Istraživanje je provođeno na dvjema skupinama majmunica u predmenopauzi. Jedna skupina 34 mjeseca je dobivala hranu bogatu životinjskim proteinima, a druga bogatu proteinima soje s visokim udjelom izoflavona, koji većim dijelom djeluju kao fitoestrogeni. Zatim im je odstranjenjem jajnika inducirana menopauza, a nakon toga su i podijeljene u četiri nove skupine. Dvije skupine su nastavile s prehranom bogatom životinjskim proteinima, odnosno, proteinima soje, dok je životinjama iz druge dvije skupine prehrana zamijenjena suprotnom od one kojom su bile hranjene prije menopauze.

Nakon 34 mjeseca praćenja od trenutka kad im je inducirana menopauza, zamijećeno je da su životinje koje su unosile sojine proteine i prije i poslije menopauze imale poželjnu razinu kolesterola u krvi, a razina kolesterola se znatno poboljšala i onima koji su započeli s konzumacijom soje poslije menopauze.

Po razini nakupljanjenog plaka u arterijama, u konačnici, nije bilo statistički značajnih razlika među četirima skupinama. Međutim, neka pozitivna kretanja rezultata su primijećena. Kod majmunica koje su već imale male plakove na arterijama prije prelaska na prehranu bogatu sojom, zapaženo je da je promjena u prehrani usporila progresiju plaka. Nadalje, majmunice koje su i prije i poslije menopauze unosile sojine proteine, u usporedbi s ostalim skupinama, imale su znatno nižu razinu tzv. kompliciranog plaka – plaka neravne površine kod kojeg je započeo proces stvaranja krvnog ugruška.

Zaključak istraživanja je da prehrana bogata sojom, uvedena prije ili vrlo brzo nakon nastupa menopauze, zbog ateroprotektivnog utjecaja može pogodovati zdravlju srca.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: menopauza, soja,

Komentari