Vitaminoteka

Datum objave: 13. 11. 2019.

Jedna japanska tvrtka za proizvodnju hrane primijetila je kako proteini imaju različite obrasce apsorpcije, ovisno o vrsti, stoga su proveli studiju kako bi otkrili može li konzumiranje više različitih proteina pridonijeti učinkovitoj apsorpciji aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), za koje je poznato da doprinose sintezi mišića.

Studija je provedena na dvije skupine miševa. Prva skupina dobivala je hranu koja sadrži i biljne proteine (soju) i životinjske proteine (mlijeko). Druga skupina dobivala je samo hranu koja sadrži životinjske proteine, odnosno mlijeko. Istraživanje je provedeno tijekom 17 dana, a hranjeni su jednom dnevno.

Razine BCAA u krvi (valin, leucin i izoleucin) mjerene su na početku te svakih 45, 90, 135 i 180 minuta. Prikupljeni su i podaci o mišićnoj masi.

Najbolja apsorpcija proteina zabilježena je u prvoj skupini u kojoj su biljni i životinjski proteini konzumirani istovremeno, s razinom BCAA u krvi od oko 700mmol/L nakon 180 minuta, u usporedbi s drugom skupinom s oko 500mmol/L u istom razdoblju.

Rezultati su također pokazali da istodobni unos biljnih i životinjskih proteina pomaže povećati mišićnu masu trbušastog mišića lista na 1,59 g u usporedbi s unosom isključivo životinjskih proteina (1,51 g). Mišićna masa stražnjeg mišića potkoljenice također je porasla na 0,087 g u prvoj skupini u usporedbi s 0,08 g u drugoj skupini. Biljni i životinjski proteini imaju različite karakteristike. Za biljne proteine poznato je da sagorijevaju više masti nego životinjski proteini, dok životinjski proteini imaju višu razinu leucina koji je uključen u sintezu mišića i ključan je za izgradnju mišića, navode istraživači.

Iz tvrtke dodaju kako  je ovo istraživanje pokazalo da se proteini učinkovitije apsorbiraju u tijelu istodobnim unosom biljnih i životinjskih proteina nego unosom samo jedne vrste proteina te je na taj način također moguće pospješiti sintezu i spriječiti atrofiju mišića.

Izvor: NUTRAingredients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: protein, Proteini,

Komentari