Ela Lučić

Datum objave: 09. 11. 2020.

Znanstvenici trenutno istražuju podatke o potencijalnoj povezanosti između mikrobiote i COVIDa-19 kao dio najveće perspektivne, višestruke studije u zemljama izloženim COVID-19 infekciji.

U izvještaju se istraživalo kako zdravlje mikrobiote crijeva može biti neobjašnjiv čimbenik zašto osobe različito reagiraju na COVID-19 i kakvu bi ulogu mikrobiota mogla imati u predviđanju težine bolesti među onima koji su izloženi virusu, posebno zdravstvenim radnicima.

U tu svrhu, znanstvenici će ispitati sastav mikrobiote usne šupljine, plazme i fekalnu mikrobiotu crijeva. Na taj način će procijeniti kako COVID-19 utječe na mikrobiotu crijeva i težinu infekcije. Također, znanstvenici žele utvrditi kako sastav mikrobiote prije COVID-19 infekcije može pružiti prediktore ozbiljnosti infekcije.

Već su uključili oko 850 sudionika, a 10% sudionika ima pozitivan test na COVID-19. Studija je posebno značajna jer su znanstvenici nabavili uzorke prije nego što je pandemija pogodila cijeli svijet. Objasnili su kako će podijeliti sudionike prema njihovom COVID-19 statusu, i što je najvažnije, moći će ispitati ​​uzorke ispitanika prije, tijekom i nakon infekcije COVID-19.

Ispitat će sastav mikrobiote sline pomoću 16s sekvenciranja rRNA i informatičkom analizom, sastav mikrobiote plazme masenom spektroskopijom za ciljane spojeve, a također će analizirati i sastav fekalne mikrobiote hospitaliziranih i kontrolnih ispitanika.

Također, postavlja se niz pitanja u vezi s ulogom rasne razlike, probiotika, prebiotika, postbiotika i metabolita u COVID-19 te se znanstvenici nadaju kako će napredovati u tom području.

Izvor: Nutra Ingredients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: COVID-19, hipoteza, mikrobiota, probiotici,

Komentari