Vitaminoteka

Datum objave: 02. 09. 2014.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Stroke, odrasli pušači slabijeg obrazovanja imaju veći rizik od moždanog udara nego oni visokoobrazovani.

U novom danskom istraživanju, na temelju podataka 68 643 odrasla ispitanika iz 14-godišnjeg kohortnog istraživanja, ispitan je utjecaj spola, stupnja obrazovanja, pušačkog statusa i krvnog tlaka na rizik od moždanog udara. Ispitanici su prema stupnju obrazovanja bili podijeljeni na slabije obrazovane, srednje obrazovane i visokoobrazovane.

Rezultati su pokazali da su muškarci općenito imali veći rizik od moždanog udara nego žene te da se rizik povećava s obzirom na godine starosti. S obzirom na stupanj obrazovanja, rizik se smanjivao – visokoobrazovani imali su manji rizik od slabije obrazovanih.

Kombinirani utjecaj aktivnog pušenja i hipertenzije bio je veći od sume njihovih pojedinačnih učinaka na pojavu moždanog udara, i to pogotovo među ženama. Pokazalo se i da je kombinirani utjecaj aktivnog pušenja i niskog stupnja obrazovanja također bio veći od očekivanog. Slabije obrazovani pušači, pogotovo muškarci, bili su pod mnogo većim rizikom od moždanog udara nego visokoobrazovani pušači, bez obzira na prisutnost hipertenzije.

S obzirom na zapažene razlike, autori su zaključili kako bi akcije protiv pušenja u cilju smanjenja pojave moždanog udara prije svega trebalo usmjeriti prema slabije obrazovanima i oboljelima od hipertenzije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: moždani udar, Neurološke bolesti,

Komentari