Datum objave: 01. 08. 2016.

Salmonela je čest uzročnik trovanja hranom, a tegobe koje uzrokuje mogu biti vrlo opasne. Stoga je skupina američkih znanstvenika u novom istraživanju ispitala učinkovitost nove metode u borbi protiv ove bakterije u hrani.

U istraživanju su najprije u manje komade crvenog mesa i piletine bila unesena četiri različita tipa salmonele, a potom je „zaraženo“ meso samljeveno uz dodatak bakteriofaga porodice Myoviridae. Inače, bakteriofagi predstavljaju viruse koji napadaju isključivo bakterije, a nisu opasni za ljude, životinje i biljke te su poprilično rasprostranjeni u prirodi.

Ova neuobičajena metoda borbe protiv bakterija u hrani korištenjem njihovih prirodnih neprijatelja pokazala se vrlo učinkovitom. Bakteriofagi su, naime, uspjeli doprinijeti smanjenju razine salmonele za čak 90 %. Tako su autori zaključili kako bi bakteriofagi mogli koristiti mesnoj industriji u održavanju zdravstvene ispravnosti mesa.

Izvor: 69th Annual AMSA Reciprocal Meat Conference

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sigurnost hrane,

Komentari