Maja Biličić

Datum objave: 05. 03. 2019.

Ne postoje jasni dokazi o štetnom utjecaju konzumacije niskokaloričnih ili nekaloričnih zaslađivača (LNCS) na crijevnu mikrobiotu, utvrđeno je detaljnim preglednim radom.

Provedena je pretraga literature koja je rezultirala pronalaskom 17 publikacija usmjerenih na proučavanje utjecaja LCNS na životinjsku ili humanu crijevnu mikrobiotu.

Revizijom publikacija znanstvenici su naišli na kritična pitanja u mjerenju crijevne mikrobiote. Riječ je o nedostatku pogodnih kontrolnih skupina, odabiru životinjskog modela i upotrebi doza LNCS-a koje su bile mnogo iznad utvrđenih prihvatljivih dnevnih doza.

Naime, zaslađivači su vrlo slatki pa se stoga u prehrani koriste u vrlo malim količinama, odnosno u razinama toliko niskim da ne mogu imati značajan utjecaj na crijevnu mikrobiotu.

Znanstvenici naglašavaju da su promjene u mikrobioti vjerojatno rezultat promjena u unosu hranjivih tvari, koje dovode do stvaranja različitih nusprodukata te do promjene pH i osmotskog tlaka. Nadalje, laboratorijske životinje na kojima su se istraživanja uglavnom provodila imaju drugačiji sastav mikrobiote od ljudi pa je teško predvidjeti jednak ishod na humanom modelu. U budućim je istraživanjima potrebno koristiti kontrolne skupine kako bi se u obzir uzela i uobičajena prehrana.

Izvor: Food and Chemical Toxicology

Pošalji prijatelju na email

Komentari