Josip Rešetar

Datum objave: 04. 10. 2018.

Ispijanje kave moglo bi dovesti do smanjenja rizika od smrti, odnosno do produljenja očekivanog životnog vijeka, zaključak je izvještaja kojeg su sastavili stručnjaci iz područja nutricionizma.

Izvještaj se poziva na nekoliko meta-analiza u kojima je uočeno da svakodnevna konzumacija umjerene količine kave može doprinijeti smanjenju rizika od smrtnosti u rasponu od 12 do 17%.

Iako mehanizmi kojima bi kava iskazivala blagotvoran učinak još nisu poznati, znanstvenici smatraju da je uočena pojava posljedica udruženog međudjelovanja različitih bioaktivnih spojeva prisutnih u kavi – kofeina, polifenola, kafestola, kahveola itd.

Posebna pozornost pridaje se polifenolima koji bi protuupalnim i antioksidacijskim svojstvima mogli usporiti smrt stanica i posljedično produljiti očekivanu životnu dob.

Budući da analizirane meta-analize pretežno obuhvaćaju opažajne studije, nemoguće je sa sigurnošću tvrditi da je upravo kava zaslužna za produženje životnog vijeka. Stoga se javlja potreba za novim kontroliranim studijama koje bi trebale potvrditi ili opovrgnuti zaključke izvještaja.

Izvor: www.coffeeandhealth.org 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava, smrtnost,

Komentari