Ela Lučić

Datum objave: 05. 02. 2020.

Konzumiranje čaja povezano je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao i pozitivnim učincima na zdravlje i dugovječnost, posebno među osobama kojima je ispijanje čaja dio svakodnevnih navika, zaključuju znanstvenici.

Navode da provedena studija pokazuje kako bi čaj mogao biti zdrav i učinkovit napitak za primarnu prevenciju aterosklerotske kardiovaskularne bolesti i prijevremene smrti.

S rezultatima studije slažu se i nutricionisti, a upućuju da je čaj bogat izvor flavonoida, uglavnom epikatehina, katehina i epigalokatehin-3-galata. Otkriveno je kako navedeni bioaktivni spojevi igraju važnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa, ublažavanju upale i pojačavanju rada stanica krvnih žila i srčanog mišića. Studija se temelji na sve većem broju dokaza da čaj sadrži mnoge zdravstvene dobrobiti (poput flavonoida) i nadograđuje se na nekoliko prethodnih studija koje kolektivno nisu pronašle jednoglasni zaključak, ističu znanstvenici. 

Međutim, ono što treba imati na umu jest činjenica da, iako je zeleni čaj siguran i može imati zdravstvenih koristi, upotrebu dodataka prehrani na bazi zelenog čaja treba pažljivo razmotriti jer je zabilježeno nekoliko slučajeva oštećenja jetre prijavljenih od pojedinaca koji su ih konzumirali u velikim dozama.

Istraživači su počeli pregledavati podatke prikupljene od 100 902 odraslih Kineza koji žive u 15 različitih provincija od 1998. godine. Podaci o konzumiranju čaja prikupljeni su putem standardiziranih upitnika. Rezultati su utvrđeni intervjuiranjem sudionika studije i provjerom bolničkih kartona i/ili potvrda o smrti. Tijekom medijana praćenja od 7,3 godine zabilježeno je 3683 slučaja aterosklerotske kardiovaskularne bolesti, 1477 slučajeva smrti od te bolesti i 5479 smrtnih slučajeva svih uzroka.

Osobe koje su imale naviku ispijanja čaja razvile su bolest 1,41 godinu kasnije i umirale 1,26 godina kasnije od onih koji nisu imali tu naviku ili su rijetko pili čaj. Primijećene obrnute povezanosti povećane su među sudionicima koji su zadržali naviku tijekom razdoblja praćenja.

Važno je napomenuti kako u ovoj studiji nije pronađena uzročno-posljedična veza, a također postoje problemi i ograničenja kod ove vrste ispitivanja. Primjerice, tvrdnja da osobe koje imaju naviku ispijanja čaja žive dulje ne znači da ispijanje čaja dovodi do duljeg trajanja života, dodaju istraživači. Ovakve su studije suštinski podložne zbunjivanju jer ne uzimaju u obzir ostale životne čimbenike. Niz dokaza o prehrani upućuje na to da kompletni prehrambeni obrasci daju više informacija o povezanosti prehrane i bolesti od bilo koje izolirane namirnice ili nutrijenta.

Među onima koji imaju naviku ispijanja čaja, samo oko 10% je konzumiralo crni čaj, dok je gotovo 50% konzumiralo zeleni čaj. Blagotvorni učinak primijećen je samo kod zelenog i drugih vrsta čaja, ali ne i kod crnog čaja. Međutim, to bi mogla biti posljedica vrlo malog broja osoba koje su konzumirale crni čaj. Dok crni i zeleni čaj sadrže slične količine kofeina, razlikuju se po sadržaju i sastavu polifenola. Iako, raspoloživi podaci ne dopuštaju znanstvenicima pripisati uočene učinke tim razlikama.

Izvor: European Journal of Preventive Cardiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari