Datum objave: 06. 05. 2015.

Nova američka studija objavljena u časopisu Clinical Endocrinology & Metabolism, prva je koje je pokazala da visok unos šećera, no ne i umjetnih sladila, može pomoći kod oslobađanja od stresa. Ovi rezultati mogli bi pomoći objasniti zašto su ljudi koji su pod visokom razinom stresa, podložniji pretjeranom unosu šećera i razvoju pretilosti.

Studija je bila provedena na skupini od 19 žena dobi 18-40 godina koje su tijekom 12 dana uz glavne obroke trebale svakodnevno konzumirati bezalkoholna pića zaslađena ili šećerom ili umjetnim sladilom aspartamom.

Prije i poslije interventnog perioda, ispitanice su tijekom 3,5 dana slijedile prehranu s niskim udjelom šećera, a tada im je ispitana i reakcija na stres, koji je bio potaknut rješavanjem ispita s matematičkim zadacima.

Analiza uzoraka sline pokazala je da su ispitanice koje su konzumirale šećerom zaslađena pića, za razliku od onih koje su konzumirale pića s aspartamom, na kraju istraživanja imale niže razine kortizola – tzv. hormona stresa, nakon rješavanja ispita.

Nadalje, zašećerena pića pokazala su i utjecaj na povećanje aktivnosti hipokampusa, koje je bilo zapaženo snimanjima magnetskom rezonancijom. Inače, hipokampus je dio mozga koji je povezan s funkcijama pamćenja, a njegova aktivnost se obično smanjuje kod izloženosti stresu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gazirani napitci,

Komentari