Ispijanje čaja sprječava gubitak pamćenja

Datum objave: 20. 12. 2005.

Istraživanje koje su proveli dr. Ukello i njegovi suradnici sa Sveučilišta Newcastle pobudilo je veliki interes medija, posebno u Velikoj Britaniji.. (77 % Britanaca svakodnevno pije čaj i to u prosjeku 3 šalice dnevno).
Dr. Okello i njegovi suradnici su in vitro proučavali utjecaj ekstrakta zelenog odnosno crnog čaja na aktivnost nekih enzima (npr. acetilkolinesteraze i ß-sekretaze) koji imaju određenu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti. Otkriveno je da ekstrakt čaja inhibira aktivnost spomenutih enzima. Ovi rezultati su vrlo zanimljivi, ali tvrdnja da šalica čaja dnevno sprječava gubitak pamćenja i liječi Alzheimerovu bolest ipak nije istinita i rezultate ovog istraživanja treba oprezno interpretirati. Slična je situacija i s in vitro istraživanjima o antioksidativnom djelovanju flavonoida iz čaja gdje treba uzeti u obzir njihovu vrlo različitu iskoristivost in vitro odnosno u ljudskom organizmu.
Izvor: Nutrition Bulletin

Pošalji prijatelju na email

Komentari