Vitaminoteka

Datum objave: 19. 06. 2015.

Unesete li dva puta dnevno male količine prebiotika inulina značajno povećavate razinu dobrih bakterija u organizmu i smanjujete rizik od karcinoma debelog crijeva, navodi studija nedavno objavljena u časopisu Nutrition Research.

U studiji je sudjelovali 39 zdravih volontera koji su kroz period od 4 tjedna ili dvaput dnevno unosili po 2,5 grama inulina ili dobivali placebo. Rezultati su jasno pokazali prebiotičko djelovanje inulina značajno povećavajući razinu „dobrih“ fekalnih bifidobakterija. Povećana razina ovih bakterija bila je prisutna i 2 tjedna nakon prestanka suplementacije inulinom.

Dodatno, u skupini koja je unosila inulin utvrđeno je smanjenje koncentracije beta-glukuronidaze, enzima za kojeg se smatra da ima prokarcinogenu aktivnost. Visoke koncentracije ovog enzima pronađene su u pojedinaca koji konzumiraju velike količine mesa.

Doza od 5 grama inulina osim što je učinkovita, vrlo je dobro i tolerirana. Inače, preporuka za unos prebiotika inulina i oligofruktoze iznosi 5 do 8 grama dnevno.

Pošalji prijatelju na email

Komentari