Datum objave: 24. 04. 2012.

U časopisu Canadian Medical Association Journal (CMAJ) objavljeno je da postoje velike razlike u količini soli, između Sjeverne Amerike i Europe, u tzv. brzoj hrani (fast food).

Istraživači su ispitivali sadržaj soli u 2 124 namirnica, iz 6 lanaca restorana (kompanija) brze prehrane. Namirnice su podijeljene u 7 kategorija; pomfrit, burger, pizza, salate, namirnice koje se serviraju za doručak, proizvodi pilećeg mesa i sendviči.

Tim istraživača ispitivao je sljedeće restorane:
• Domino's Pizza
• Pizza Hut
• McDonald's
• Burger King
• Subway
• Kentucky Fried Chicken

Nakon provedenog istraživanja pokazalo se da postoji značajna razlika između pojedinih zemalja u količini soli koja se nalazi u sličnoj hrani. Tako na primjer Englezi i Francuzi u restoranima brze prehrane jedu manje slanu hranu od Amerikanaca i Kanađana.

U Velikoj Britaniji Chicken McNuggets sadrži 0.6 g soli na 100 g, dok u Kanadi sadrži i više od dvostruko soli na 100 g (1.5 g).

Istraživači ističu da je odgovornost na svim institucijama i proizvođačima hrane da se smanji udio soli, kako bi se zajedničkim snagama postigle značajne pozitivne posljedice za zdravlje cijele populacije. Nemojmo zaboraviti da su količine soli u brzoj hrani općenito previsoke, a istovremeno je takva hrana i dalje vrlo poplarna i rado konzumirana.

Pošalji prijatelju na email

Komentari