Maja Biličić

Datum objave: 04. 01. 2018.

Novim istraživanjem utvrđeno je da kombiniranje niskokalorične dijete s tjelovježbom visokog intenziteta može spriječiti jo-jo efekt nakon gubitka tjelesne mase.

Najveći problem kod restriktivnih dijeta je taj što dolazi do gubitka mišićne mase zbog čega se metabolizam uspori kako bi se prilagodio manjem unosu hrane. Čak 85% osoba koje na taj način izgube tjelesnu masu u potpunosti je vrate u narednih 4 do 5 godina.

Ranija istraživanja pokazala su da tjelovježba umjerenog intenziteta, poput plesanja ili brzog hodanja, sprječava preveliko usporavanje metabolizma pri restrikciji kalorija pa su znanstvenici odlučili utvrditi kakav utjecaj na metabolizam imaju tjelovježba visokog intenziteta.

U svom su istraživanju na miševima otkrili da kombinacija niskokalorične dijete i tjelovježbe visokog intenziteta čuva mišićnu masu te utječe na način na koji će tijelo koristiti glukozu za energiju. Također, pokazalo se da 20 minuta intenzivne tjelovježbe dovodi do jednakog gubitka tjelesne mase kao i 60 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta.

Znanstvenicima je ovo istraživanje bitna smjernica za provođenje dijeta nakon kojih se kilogrami neće vraćati. Održavanje zdrave tjelesne mase važno je zbog smanjenja rizika od dijabetesa, poboljšanja krvnog tlaka i sprječavanja nastanka ostalih bolesti koje se vežu uz pretilost, a mnogi često nemaju dovoljno vremena za redovitu tjelovježbu. Stoga su tjelovježbe visokog intenziteta pravo rješenje jer se provode tijekom kratkog vremena uz brz oporavak.

Izvor: American Journal of Physiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari