Datum objave: 22. 05. 2012.

U časopisu Digestive Diseases and Sciences objavljeno je istraživanje o učinkovitosti dviju operativnih zahvata u smanjenju tjelesne mase i sniženju rizika od pojave bolesti povezanih s debljinom.

Radi se o vagalnoj deaferentaciji, koja koristi kapasaicin, te vagotomiji. Obje metode imaju i manje nuspojava u odnosu na današnje barijatrijske kirurške zahvate.

Otkriveno je da vagotomija značajno smanjuje ukupnu tjelesnu mast, kao i visceralne masne naslage u području trbuha (tzv. pivski trbuh). Značajno smanjenje masnih naslaga postiže se i s vagalnom deaferentacijom.

Vagotomija uključuje uklanjanje živca vagusa, koji je važan u prijenosu informacija između crijeva i mozga. Vagalna deaferencijacija koristi kapsaicin iz crvene paprike u uništavanju određenih živčanih vlakana živca vagusa. Naime, kapsaicin uništava ona vlakna koja prenose informacije od crijeva prema mozgu, dok vlakna koja informacije prenose u suprotnom smjeru, odnosno od mozga prema probavnom sustavu, ostaju intaktna.

Budući da je navedeno istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima, potrebna su daljnja istraživanja o primjeni u ljudi, no i ovi rezultati su obećavajući.

Pošalji prijatelju na email

Komentari