Vitaminoteka

Datum objave: 04. 11. 2019.

Ashwaganda ili indijski ginseng je adaptogena biljka koja sadrži trietilen glikol, spoj koji može pospješiti početak spavanja, a dokazano je da poboljšava i količinu i kvalitetu sna u ispitivanjima provedenim na životinjama.

Svrha studije bila je utvrditi učinkovitost i sigurnost ekstrakta korijena indijskog ginsenga u bolesnika s nesanicom i tjeskobom. Dvostruko slijepo randomizirano te placebom kontrolirano kliničko istraživanje otkrilo je da ekstrakt korijena indijskog ginsenga može biti sigurno i učinkovito rješenje za nesanicu i anksioznost.

Ukupno je 60 sudionika nasumično podijeljeno u dvije skupine: testna (n = 40) i placebo (n = 20). Testni proizvod bila je kapsula koja je sadržavala ekstrakt korijena indijskog ginsenga u koncentraciji od 300 mg, a placebo identična kapsula koja sadrži škrob. Obje vrste kapsula davane su dva puta dnevno u trajanju od 10 tjedana. Aktigrafija spavanja korištena je za procjenu latencije početka spavanja (SOL), ukupnog vremena spavanja (TST), učinkovitosti spavanja (SE) i budnosti nakon početka spavanja (WASO). Ostali parametri procjene bili su ukupno vrijeme provedeno u krevetu (dnevnik spavanja), mentalna budnost u usponu, kvaliteta spavanja, Pittsburghov indeks kvalitete spavanja (PSQI) i Hamiltonova ljestvica anksioznosti (HAM-A).

Rezultati su pokazali kako su osnovni parametri bili slični u obje skupine na početku. Latencija početka spavanja poboljšana je i u testnoj i u placebo skupini tijekom 5 i 10 tjedana. Međutim, latencija početka spavanja bila je značajno kraća nakon 10 tjedana u slučaju korištenja ekstrakta u usporedbi s placebom.

Također, opaženo je značajno poboljšanje učinkovitosti spavanja konzumiranjem ekstrakta korijena indijskog ginsenga nakon 10 tjedana, kao i značajno poboljšanje kvalitete sna. Značajno poboljšanje zabilježeno je i u svim ostalim parametrima spavanja, odnosno PSQI i anksioznosti (rezultati HAM-A).

Ekstrakt korijena indijskog ginsenga sadrži prirodni spoj koji pospješuje san, dobro se podnosi te poboljšava kvalitetu sna i latenciju početka spavanja kod pacijenata s nesanicom u dozi od 300 mg ekstrakta dva puta dnevno. To bi moglo biti od koristi za poboljšanje parametara spavanja kod pacijenata s nesanicom i anksioznošću, ali potrebne su daljnje opsežne studije, navode znanstvenici.

Izvor: Cureus

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ashwagandha, nesanica, san,

Komentari