Maja Biličić

Datum objave: 28. 03. 2019.

Nakon četverogodišnje oralne imunoterapije kod alergije na jaje (eOIT) pojedini su pacijenti mogli ponovno uvrstiti jaja u svoju prehranu i sigurno ih konzumirati narednih pet godina, objavljeno je na nedavnoj konferenciji u San Franciscu.

Alergija na jaja jedna je od najčešćih alergija na hranu, a obično se javlja u djetinjstvu. Ova vrsta alergije ima vrlo veliki rizik od ozbiljnih alergijskih reakcija i negativno utječe na kvalitetu života.

Istraživanje je obuhvaćalo imunoterapiju ili uzimanje placeba za 55 pacijenata alergičnih na jaja dobi 5 do 11 godina. Liječenje je bilo randomizirano pa je stoga 40 ispitanika podvrgnuto imunoterapiji eOIT, dok ih je 15 dobivalo placebo.

Liječenje je trajalo 4 godine, a pacijentima je neprestano ispitivana osjetljivost na jaja. Oni slabije osjetljivi mogli su pojesti 10 grama ili dvije žličice čistog jajeta bez izazivanja reakcije. Takvim je pacijentima liječenje zaustavljeno te im je ponovno ispitana osjetljivost. Oni koji nisu imali reakciju smatrali su se trajno nereaktivnima. Nakon završetka liječenja preporučeno im je u prehranu vratiti koncentrirano jaje (kajgana, prženo ili kuhano jaje) i/ili pečeno jaje (jaje korišteno u pripremi kolača). Pet godina nakon imunoterapije pacijenti su znanstvenike morali izvijestiti o količini jaja koja konzumiraju, u kojem ih obliku konzumiraju, koliko često i kako se nakon konzumacije osjećaju.

Na kraju imunoterapije 50% pacijenata klasificiralo se kao trajno nereaktivnima, 28% kao slabo osjetljivima, a 22% kao osjetljivima. Od trajno nereaktivnih pacijenata 100% ih je moglo jesti pečena i koncentrirana jaja. Placebo skupina mnogo je češće imala pojavu simptoma uslijed konzumacije pečenog ili koncentriranog jajeta.

Rezultati istraživanja promiču imunoterapiju eOIT kao učinkovit i siguran pristup smanjenju osjetljivosti na jaje među alergičnom djecom i mladima. Čak se i u prošlim istraživanjima potvrdilo da konzumiranje jaja može skratiti vrijeme alergije, što znači da je bilo koja količina jaja u prehrani alergičnog pacijenta zapravo korisna.

Izvor: American Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI)

Pošalji prijatelju na email

Komentari