Maja Biličić

Datum objave: 13. 02. 2018.

Nemojte se iznenaditi ako vam liječnik za slabljenje pamćenja preporuči tjelesnu aktivnost umjesto lijekova –  prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Neurology bavljenje tjelesnom aktivnošću dva puta tjedno poboljšava pamćenje i razmišljanje.

Blago slabljenje pamćenja korak je prije ozbiljnog gubitka kognicije poznatog pod nazivom demencija, čiji simptomi uključuju gubitak pamćenja te probleme s govorom, razmišljanjem i prosuđivanjem. Simptomi demencije mnogo su snažniji od onih koji se očekivano javljaju u starijoj dobi.

Više od 6% svjetske populacije starije od 60 godina ima oslabljeno pamćenje, a kako se postotak povećava s godinama, oslabljeno pamćenje ima više od 37% osoba starijih od 85 godina.

Znanstvenici stoga, na temelju šestomjesečnih studija, preporučuju aerobne tjelovježbe poput brzog hoda i trčanja 150 minuta tjedno, odnosno po 30 minuta pet puta tjedno ili 50 minuta tri puta tjedno.

Napor bi trebao biti onoliki da potakne znojenje, no ne pretjeran da osoba tijekom tjelovježbe ne može održavati razgovor. Ovakva redovita tjelesna aktivnost može usporiti gubitak pamćenja i smanjiti rizik od pojave demencije.

Pošalji prijatelju na email

Komentari