Datum objave: 06. 07. 2012.

Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je kako određene varijacije unutar dva gena, koja se povezuju s pretilošću, određuju naše prehrambene navike i mogu dovesti do pretilosti.

Rezultati istraživanja su pokazala i kako je moguće utjecati na gene. Genetički rizik može se minimalizirati promjenom navika i pravilnim odabirom hrane te redovitim bavljenjem tjelesnom aktivnošću. Ono što nas čini mršavima ili debelima su upravo naše životne navike bez obzira na genetiku, zaključili su autori studije. Međutim, otkrivanje genetičkih markera može pomoći u kontroli pretilosti kod predisponiranih pojedinaca.

Ranija istraživanja otkrila su kako dva gena, FTO i BDNF, kontroliraju apetit i unos hrane. Određene varijacije u genu FTO povezuju se s većim brojem obroka i grickanja između obroka, višim unosom masti, ulja i slatkiša. Osobe koje imaju specifične varijacije BDNF gena konzumiraju više hrane iz skupine meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, orašasti plodovi i mahunarke u usporedbi s osobama kod kojih te varijacije nisu pronađene. Također, osobe s varijacijama na BDNF genu unose prosječno 100 kalorija više, što može značajno utjecati na tjelesnu masu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari