Josip Rešetar

Datum objave: 06. 12. 2017.

U novom znanstvenom istraživanju predstavljenom na konferenciji IDWeek 2017 u San Diegu pokazano je da žene koje imaju povećan rizik od infekcija urinarnog trakta (UTI) mogu značajno smanjiti rizik od bolesti povećanjem unosa vode.

Jednogodišnje istraživanje je obuhvatilo 140 zdravih žena u predmenopauzi koje su u protekloj godini imale barem tri infekcije urinarnog trakta te zabilježen  nizak unos vode. Pola ispitanica je svakodnevno unosilo dodatnu 1,5 litru vode, dok je druga polovica ispitanica nastavila s uobičajenim unosom vode.

Nakon godinu dana trajanja studije rezultati su pokazali da su ispitanice s dodatnim unosom vode prosječno imale 1,6 UTI, dok su ispitanice iz kontrolne skupine prosječno imale 3,1 UTI, što znači da je dodatan unos vode doveo do smanjenja incidencije infekcija za čak 48%.

Dodatno, kod ispitanica s dodatnim unosom vode zabilježena je za 47% manja uporaba antibiotika u odnosu na ispitanice sa standardnim unosom vode.

Kako je neformalna preporuka dobila i svoju znanstvenu težinu, znanstvenici u svrhu smanjenja rizika od učestalih urinarnih infekcija preporučuju dodatan unos vode kroz duži vremenski period.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: infekcije, mokraćni sustav, voda,

Komentari