Datum objave: 08. 07. 2014.

Da je repičino ulje odličan izbor i za oboljele od dijabetesa pokazala je klinička studija provedena u bolnici St. Michael's u Torontu.

Ispitanici studije bili su pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2, a ispitivao se utjecaj dva tipa prehrane na razvoj bolesti srca i krvnih žila. Prehrana s hranom niskog glikemijskog indeksa uz koju je svakodnevno bio uključen i kruh s dodatkom repičinog ulja se uspoređivala s prehranom s cjelovitim pšeničnim proizvodima za koje je otprije poznato da smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Kod ispitanika kojima je u prehranu bio uključen kruh s dodatkom repičinog ulja, primijećeno je značajno smanjenje koncentracije LDL-kolesterola (tzv. lošeg kolesterola) koje je pratilo i smanjenje razine glukoze u krvi. U ovoj skupini ispitanika najveće pozitivne promjene pokazali su oni pacijenti kojima je to bilo i najpotrebnije – oni kojima je na početku studije razina glikoliziranog hemoglobina (HbA1c) bila najviša.

Autori studije isitiču da se ovi rezultati mogu interpretirati kao 7 %-tno smanjenje rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Također, navode da je pokazani učinak navedene prehrane istovjetan učinku doze statina od 20 mg. Inače, statini su skupina lijekova koji se koriste za snižavanje razine kolesterola u krvi, a standardna doza u kojoj se koriste je 10 mg.

Još jedan zanimljivi rezultat u ovom istraživanju je opaženo poboljšanje protoka krvi kod ispitanika koji su provodili prehranu s cjelovitim pšeničnim proizvodima. Iako važnost ovog otkrića nije do kraja jasna, ono ukazuje na još jedan od razloga zašto proizvodi s cjelovitom pšenicom u mnogim istraživanjima pokazuju dosljedne rezultate kada je u pitanju smanjivanje rizika pojave kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Diabetes Care

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari