Datum objave: 13. 04. 2012.

Doručak koji uključuje hranu niskog glikemijskog indeksa dobro kontrolira vrijednosti glukoze u krvi tijekom dana odnosno sprečava nagla povišenja vrijednosti glukoze nakon doručka, kao i nakon sljedećeg obroka (ručka). Takav doručak produljuje i osjećaj sitosti i sprečava epizode prejedanja tijekom dana.

Glikemijski indeks rangira hranu prema sposobnosti povećanja razina šećera (glukoze) u krvi nakon obroka. Tako se hrana visokog glikemijskog indeksa brzo probavlja što rezultira značajnim promjenama razina šećera u krvi. S druge strane, hrana niskog glikemijskog indeksa dovodi do postepenog rasta šećera u krvi i inzulina, što je puno zdravija varijanta.

Istraživanje iz 2009. godine je otkrilo da oko 30% ljudi preskače doručak 1-3 puta na tjedan.

Ljudi koji pak doručkuju najradije izabiru pahuljice (83%), a zatim slijede jaja (71%) kao najpopularnija hrana za doručak.

Osim niskog glikemijskog indeksa, idealan doručak bi trebao imati i sljedeće karakteristike:
• treba biti ukusan i ugodne teksture
• "pokretan" odnosno da se ne mora jesti za stolom
• da stvara dulji osjećaj sitosti, i kod konzumiranja manje količine hrane
• pristupačan cijeloj obitelji svaki dan
• hrana ne smije biti pržena
• ne smije stvarati osjećaj krivnje (grižnje savjesti), a istovremeno je izvrstan.

Izvor: Institute of Food Technologists

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: doručak,

Komentari